Verkeersregels Frankrijk

Snelheid
De regel is op zichzelf simpel: je mag op wegen met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm maximaal 80 km/u rijden. Het gaat om meer dan 400.000 kilometer aan zogenaamde routes nationales en départementales (de N- en de D-wegen, gevolgd door een nummer). Op wegen met in totaal vier rijstroken is de maximumsnelheid 90 km/u.
De andere maximumsnelheden in Frankrijk:
- Autosnelwegen: 130 km/u bij droog weer, 110 km/u bij regen
- Wegen buiten de bebouwde kom met middenberm: 110 km/u bij droog weer, 100 km/u bij regen
- Wegen buiten de bebouwde kom met twee rijstroken in elke richting: 90 km/u bij droog weer, 80 km/u bij regen
- Wegen buiten de bebouwde kom met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm: 80 km/u
- Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
Gsm en gps
Frankrijk is bijzonder streng op het vlak van gsm- en gps-gebruik achter het stuur. Met je gsm in de hand bellen mag ook niet wanneer je stilstaat langs de weg, al rijdend mag je ook niet met oortjes in handenvrij bellen en je telefoon mag zich tijdens het rijden niet in je gezichtsveld bevinden.
Een radarverklikker die de exacte locatie van flitspalen en mobiele controles aangeeft, ook als app op je smartphone, is ten strengste verboden. Deze functies moeten uitgezet worden en informatie over de locaties die al op het toestel staat, moet gewist worden. De boetes kunnen oplopen tot 1.500 euro. Gewone navigatie via een gsm mag wel, maar je smartphone moet in dat geval in een houder worden geplaatst en het scherm van de smartphone mag tijdens het rijden niet worden aangeraakt of worden gebruikt om berichten te lezen.
Andere regels
Het is niet verplicht om overdag je dimlichten aan te zetten, maar het wordt wel geadviseerd. Het is verplicht om ze aan te zetten in tunnels. Op de motor zijn dimlichten overdag verplicht.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Indien nodig moet het makkelijkst wendbare voertuig uitwijken voor minder wendbare voertuigen.